22 Kasım’ı da içine alan ‘ Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ ülkemizde 1996 yılına kadar 22 Kasımlarda Diş Hekimliği Günü olarak kutlandı sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığının onayı ile bu günkü onayını aldı. Bu hafta toplumun ağız diş sağlığı konusunda bilincinin artırılması, koruyucu diş hekimliği hizmetleri kavramına dikkat çekilmesi ve diş hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu oluşturulması anlamında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ); diş ve dişeti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olarak tanımlamaktadır. “Ağız hastalıklarının” birçok ülkede yüksek oranda görülmesi ve bu hastalıkların “Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar” ile ortak risk faktörlerine sahip olmaları DSÖ’nün ağız diş sağlığının korunmasına yönelik programlara birinci derecede öncelik vermesine yol açmıştır.
Ağzımız vücudumuzun giriş kapısıdır.Özellikle sindirim sisteminin düzgün çalışması besinlerin sindirime hazır hale getirildikten sonra yutulması ile mümkündür. Dişlerin eksikliğinde çiğneme yeterince yapılamaz. Dişler ve çevre dokulardaki problemler konuşmayı güçleştirir ve estetik sorunlara yol açabilir. Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır.Pek çok hastalık dişetlerini, tükürüğün miktar ve kalitesini etkiler. Diş hekimi muayenesi sırasında görülen ağız bulguları ve testler sonrasında ilk kez diyabet olduğu fark edilen ve dahiliye kliniğine yönlendirilen diyabet hastası sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Genel sağlıkla ağız diş sağlığı birbirini etkiler. Bazı durumlarda da mevcut hastalık ağız diş sağlığını bozabilir. Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyo-vasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini, gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını göstermiştir.
Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının temel nedeni kötü ağız hijyenidir. Bu hastalıklar diş ve çevre dokuların doğru bir yöntemle ve düzenli olarak fırçalanması, doğru diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması ile önlenebilir. Diş minesinin güçlenmesi amacıyla dişlerin florlanması veya diş hekiminin önereceği diğer koruyucu uygulamalar ihmal edilmemelidir.
Sonuç olarak;
Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olmalıdır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ya da doğru beslenmeyi özendirmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır.
Bu bağlamda Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında;
17496 öğrencinin ağız diş sağlığı taraması, 61.191 öğrenciye yılda iki kez olmak üzere oral hijyen eğitimi ve 55.513 öğrenciye florür vernik uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 257 sağlık personeline, 452 öğretmene, 2349 kişiye ağız diş sağlığı farkındalık eğitimleri verilmiştir. Bunun yanı sıra çeşitli tv programlarında halkımızı bilgilendirici söyleşiler yapılmıştır. Engelli Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde 692 öğrenciye çeşitli florür uygulamaları ve ebeveynlerine oral hijyen eğitimi verilmiştir. 220 mevsimlik tarım işçisine ulaşılmış ve çeşitli ağız diş sağlığı farkındalık çalışmaları yapılmıştır.
Toplum Ağız Diş Sağlığı verilerimizin DSÖ. ve Dünya Diş Hekimleri Birliği Hedeflerine ulaşabilmesi için çalışmalarımızın sürekliliği önemlidir. 20-27 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimliği Günü vesilesiyle, bütün ebeveynlerimizi, öğretmenlerimizi ve toplumumuzun tüm üyelerini ağız diş sağlığı konusunda duyarlı olmaya davet ediyor; ağız diş sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve bu bilincin yaygınlaştırılması için büyük bir özveri göstererek, fedakarca çalışan diş hekimlerimizin ve personelimizin çalışmalarında başarılar diliyor, halkımızın ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’nı, diş hekimlerimizin ‘Diş Hekimliği Günü’nü kutluyoruz.