Bilimsel Dişhekimliği’nin kuruluş günü olan 22 Kasımı içine alan hafta “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak bütün yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ); diş ve dişeti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olarak tanımlamaktadır. Ağız hastalıkları birçok ülkede yüksek oranda görülür ve “Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar” ile ortak risk faktörlerine sahiptir.
Ağzımız vücudumuzun giriş kapısıdır.Özellikle sindirim sisteminin düzgün çalışması, besinlerin sindirime hazır hale getirildikten sonra yutulması ile mümkündür. Dişlerin eksikliğinde çiğneme yeterince yapılamaz, diş ve çevre dokulardaki problemler konuşmayı güçleştirir ve estetik sorunlara da yol açar.
Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır. Genel sağlıkla ağız diş sağlığı birbirini etkiler. Ağız ve diş hastalıkları yaşayan insanlar yumuşak yiyecekler yediğinden ve sağlıklı yiyecekleri daha az tüketmek zorunda kaldıklarından obezite riski altındadırlar Bazı durumlarda da mevcut hastalık ağız diş sağlığını bozabilir. Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyo-vasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini, gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını göstermiştir.
Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının temel nedeni kötü ağız hijyenidir. Bu hastalıklar diş ve çevre dokuların doğru bir yöntemle ve düzenli olarak fırçalanması, doğru diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması ile önlenebilir. Diş minesinin güçlenmesi amacıyla dişlerin florlanması veya diş hekiminin önereceği diğer koruyucu uygulamalar ihmal edilmemelidir.
Günde 2 Kez 2 Dakika dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi, dişetine masaj yapılarak kan dolaşımının sağlanması esastır. Dişlerin dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Dişler her yemekten sonra, günde an az 2 kez fırçalanmalı, uçları yuvarlatılmış, yumuşak kıllı bir fırça tercih edilmeli, diş macunu miktarı nohut boyutunda olmalıdır. Diş macununda bulunan ve dişlerin korunmasında etkisi olan florun etkili olabilmesi için fırça su ile ıslatılmamalı, fırçalama işlemi 2 dakika sürmelidir. Dişlerin birbirlerine komşu olan ara yüzleri ancak diş ipi ile etkin olarak temizlenebilir. Dilin fırçalanması da ihmal edilmemelidir. Ara öğünlerde ya da fırçalama olanağı olmadığı zamanlarda ağzı çalkalamak veya su içmek yararlı olacaktır.
Düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Ağız ve dişlerin zaman zaman kişinin kendisi tarafından aynaya bakarak kontrolü yapılmalı, 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmeli, tedavi gerektiren ağız ve diş sağlığı sorunları diş hekiminin belirlediği tedavi programına uyularak çözümlenmelidir. Kişinin farkında olmadığı basit bir diş sorunu ilerde tedavi sürecini zorlaştıracak kadar problemli bir hale gelebilir.
Flor uygulamaları diş minesinin güçlenmesi, ağızdaki asit ortamın nötralize edilerek bakteri plağının etkisinin azaltılması amacıyla kullanılır. Flor; diş macunu, flor gargarası, flor jeli, flor verniği gibi formlarda uygulanır.
Sonuç olarak;
Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Bu amaçla müdürlüğümüz anasınıfı ve ilkokullarda öğrenci öğretmen ve velilere yönelik planlı farkındalık eğitimlerine devam etmektedir.
‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ ve ‘22 Kasım Türk Diş Hekimleri Günü’ vesilesiyle, ağız diş sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve bu bilincin yaygınlaştırılması için ebeveynlerimizi, öğretmenlerimizi ve toplumumuzun tüm üyelerini ağız diş sağlığı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.