Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Şubesi tarafından organize edilen "Cildimizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korumalıyız" konusuyla ilgili bilgilendirme toplantısı 25.08.20017 tarihinde Sağlık Müdürlüğü Toplantı salonunda yapıldı.
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Selda Uzun tarafından verilen eğitime Sağlık Müdür yardımcıları, Şube Müdürleri ve Müdürlük Çalışanları katıldı.
"Dünyadaki tüm varlıklar için güneş bir hayat kaynağıdır. Güneşin insanlar üzerinde yarattığı önemli etkilerden biri, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibakteriyel etkisidir " diyerek sözlerine başlayan Dr. Selda Uzun şöyle devam etti; "Güneş mutluluk hormonu dediğimiz seratonin salgısını arttırıyor hatta bazı kanserleri önlediği söyleniyor.Güneş, vücudun D vitamini sentezlemesini gerçekleştirdiği için özellikle çocukların kemik gelişiminde temel bir rol üstlenir."
Güneşin olumsuz etkileri ve cilt kanseri için risk grubu başlıklarının da altınız çizen Dr. Uzun,
Güneşten nasıl korunalım, konusunda da şunları söyledi. "Sıcak, rutubet ve ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için özellikle saat 11-16 arasında dışarıda bulunmamak gerekir. Geniş kenarlı şapkalar ya da şemsiye ile ışınlar engellenmelidir. Güneş şemsiyesi gibi gölgeliklerin altında otururken de kum ve denizden yansıyan ultraviyole ışıkları zarar verebileceği için mutlaka güneş koruyucu krem ve gözlük kullanılmalıdır. Güneş kreminiz hem UVB hem UVA içermelidir.
En az koruma faktörü (SPF) 30 veya üzerinde olan kremler kullanılmalıdır.
Suya, terlemeye dayanıklı olmalıdır.
Kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi sorunlara yol açmamalı, yağlanma ve komedon gelişimi yaratmamalıdır.
Cilt yüzeyinde opak-beyaz görünüm oluşturmamalıdır.
Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve en az 2 saat sonra tekrar uygulanmalıdır.
Cilt sağlığı açısından önerilebilecek hiçbir güneşlenme şekli bulunmuyor. Buna karşın “Mutlaka güneşleneceğim” diyenlere şunlar öneriliyor
Güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında (cilde en çok zarar veren saatler) güneşlenmekten kaçınılmalıdır.
Güneş ışığı katarakt gelişmesine yol açan önemli bir etkendir.
Gözün de bu ışınlardan korunmasına özen göstermek gerekiyor.
Bu nedenle mutlaka ultraviyole ışınlarından koruyucu özeliği olan bir güneş gözlüğü kullanılması önerilmektedir. Cilde sürülen deodorant, kolonya veya parfüm gibi bazı kozmetikler güneşin de etkisiyle uygulandıkları bölgede leke oluşumuna yol açtıkları için, bu tür ürünler cilde asla sürülmemelidir. Başta bazı antibiyotik ve ağrı kesiciler olmak üzere kullanılan ilaçların cildin güneşe karşı hassasiyetini artırabileceği, güneş alerjisi ve güneş yanıklarına yol açabileceği unutulmamalıdır."