24 Mart Dünya Tüberküloz Günü
25 Mart 2019

Verem hastalığı, kalıtsal değil bulaşıcı bir hastalıktır. Hastaların öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi süreci en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı önemlidir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tüberküloz hastaları ilaçlarını düzenli kullandıklarında %90’nın üzerinde iyileşebilmektedir.

Ülkemizde uygulanan başarılı tedavi programı ile yeni tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık %6-7 oranında azalmaktadır. 2015 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 12.772’dir. Bu vakaların 230’u çok ilaca dirençli tüberküloz hastasıdır. Ülkemizde verem hastalarının tedavileri doğrudan gözetim altında uygulanmakta olup yeni vakalarda tedavi başarısı oranları %90’a yakındır.

Bakanlığımız bu hedefe ulaşmak için gereken her türlü çalışmayı başarıyla yürütmektedir. Ülkemizde bütün sağlık kuruluşlarında tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Dünya da tüberkülozla ilgili yaşanılan bütün gelişmeler ülkemiz tarafından yakından takip edilmekte ve kullanıma başlanan yeni ilaçların tedavi programlarına dahil edilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Hastalarımızın tedaviye uyumlarının artırılabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında psikososyal destek ve ekonomik yardım tedbirlerini kapsayan projeler 2018 yılında uygulamaya geçirilmiştir.

Bireylerin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus; tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekmektedir.
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                    Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye