Sobadan Sızan Karbonmonoksit Zehirlenmelerine DİKKAT!
30 Ocak 2018

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Tekke Mahallesinde soba kullanımı yaygın olması nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimi tarafından vatandaşlara yönelik Soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirilme yapılmıştır.
İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Ali Nuri ÖKSÜZ'ün yapmış olduğu açıklamada; Kahramanmaraş Kış aylarının belirli günlerinde yüksek hızlı lodos rüzgarlarına maruz kalmaktadır. Özellikle gerek kömür gerekse odun sobaları ile ısınma ihtiyacını karşılayan vatandaşlarımızın bu zamanlarda daha da dikkatli olması gereklidir. Soba değil ihmal öldürmektedir. Kahramanmaraş’ta özellikle lodoslu havalarda gündeme gelen karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu, kayıtlarımıza göre son 5 yılda 708 vatandaşımız hastanelerimize başvurmuş olup maalesef 11 vatandaşımız Karbonmonoksit Zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, ülkemizde sessiz ölüm nedeni olarak halen ciddi bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir.
Soğuk havaların başlamasıyla birlikte oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların kış ayları öncesinde mutlaka baca bakımı yapmaları gerekmektedir. Kış aylarında sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine sık rastlanıyor. Vatandaşların kış öncesi bacaların bakımını yapması, kullandıkları soba ve boruların uygun özelliklerde ve çürümüş olmamasına dikkat etmesi, likit petrol gazı (LPG) kullanılıyorsa yatarken kapatmaları, yatmadan önce sobaya kömür atmamaları, atılmışsa kömürün yandığından emin olunması gerekir. Eğer mümkünse yatak odasında soba kullanılmamalı. Havalandırması yetersiz olan ocaklar, şofbenler odun ve kömür sobaları evlerde karbonmonoksit birikimine neden olmaktadır. Zehirli Karbonmonoksit gazı solunduğu zaman kanda oksijen ile yer değiştirip beyin, kalp ve diğer yaşamsal organları oksijenden mahrum bırakmaktadır. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Duvarlardan bile sızabilir. Vücuda solunum yolu ile girer. Vücutta parçalanmaz, solunum yoluyla dışarı atılır. Karbonmonoksit zehirlenmeleriyle sıklıkla kapalı bir ortamda meydana gelen yanma sırasında karşılaşıldığı gibi (bacası çekmeyen şofben, soba, ocak gibi) ayrıca karbonmonoksit gazının kullanıldığı veya üretildiği iş kollarında da karşılaşılabilir. Solunum zehiri olan karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonlanabilir. dedi.
Program sonunda Mahallede bulunan çocuklara İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Ali Nuri ÖKSÜZ tarafından içerisinde diş fırçası ve diş macunu bulunan kalemlik hediye edilmiştir.


  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
  • Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!